11 listopada 2016 r.
Dzień Św. Marcina / Dzień Niepodległości
11 listopada oprócz Dnia Niepodległości przypada również Dzień św. Marcina. Najprzyjemniejszym zwyczajem tego dnia jest objadanie się rogalami świętomarcińskimi. Rogale te, z nadzieniem z białego maku, tradycyjnie przygotowywane są w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski, a tradycja ich wypieku sięga 1891 r. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
Z innych atrakcji tego dnia trzeba wymienić pierwszy w tym roku śnieg, który przyprószył całą okolicę. Można było ulepić także pierwszego w tym roku bałwana.